Kötülüğün Sıradanlığı: Adolf Eichmann Kudüs’te-Devam

Kitabın arkasında geçen “…normal  bir insanın düşünme ve muhakeme yeteneğini kaybetmesiyle nasıl sıradanlaştığını vurguluyor.” ifadesini okuduğumda aklımdan geçen şey, kitabın normal bir insanın düşünme ve muhakeme yeteneğini kaybettiği için kötülük yapabilir hale geldiğini anlattığıydı. Ama karşılaştığım şey çok daha farklı oluyor. Ben bir kişiye odaklı olarak ilerlemesini beklerken, o çok daha fazla çevreye odaklanmış durumda. Asıl kahraman ve kapakta da fotoğrafı olan Eichmann hakkında ise çok az şey bulabildim, yada bulduklarim manalı gelmedi. Eichmann için neden normal bir insan dendiğini hala anlayabilmiş değilim çünkü normal insanın tanımını kitapta henüz göremedim. Ayrıca kitapta normalin ne olduğu bana biraz muğlak geldi. Bunun gibi havada kalan kavramların olması kitabı okurken sürekli soru işaretleri ortaya çıkarıyor ve bir şeyin ortaya konulmasından ziyade bir hipotezin kabul ettirilme çabası varmış hissiyatı yaratıyor. 

Kitabın bu şekilde olması bende hayal kırıklığı yaratmış olmakla birlikte okumaya devam ediyorum. Ancak bitirmem beklediğimden daha uzun süre alabilir. Hayal kırıklığının da etkisiyle kitabı okurken sık sık odağımı kaybediyorum ve Eichmann’ın bahsedildiği yerlerde çok daha dikkatli oluyorum. Anlatılarda Nazi Almanya’sında olan olaylara dair çok şey bulunmakta ve mahkemenin atmosferi, kuruluş amacı, İsrail devletinin amaçlarından da bahsedilmekte. Fakat bunlar benim çok da fazla ilgimi çekmemekte.
Kitapta Eichmann’ın ne hissettiği, hayat hakkında ne düşündüğü, insanın nasıl bir varlık olduğu, insanın ne yapması gerektiğine dair soruların cevabını duymak isterim. Örneğin Nazi iktidarından önce nasıl biriydi, sonra nasıl birisi haline gelmişti. Ancak bu kitapta bunlarin cevabını alabilme ihtimali bulunmuyor gibi gözüküyor. Yine de Arendt’in düşünme-muhakeme yeteneğinin kaybolması ile kötülük yapabilir hale gelme arasındaki bağlantıyı nasıl bir şekilde kurduğunu merak ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir